Symptomen

8 januari 2024

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?

Symptomen

8 januari 2024

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?

Symptomen

8 januari 2024

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?

Waarom is darmgezondheid zo belangrijk?
In dit artikel leer je darmklachten herkennen, welke voeding zorgt voor gezonde darmen en krijg je praktische tips mee. Heb jij weleens last van je buik en heb je geen idee waardoor dit komt? En weet je ook niet welke klacht(en) hierachter schuilt? Dan is dit artikel voor jou! 

Inleiding:
Je darmen zijn van groot belang voor je algehele gezondheid. Wist je dat jouw darmen niet alleen verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering, maar ook een cruciale rol spelen in het behoud van een sterk immuunsysteem en een evenwichtige hormonale balans? Ze bepalen zelfs hoe je je voelt. In dit artikel duiken we dieper in darmgezondheid en kom je erachter waarom gezonde darmen zo cruciaal zijn voor een goede gezondheid.

Waarom zijn gezonde darmen essentieel?
In de darmen vindt onder andere de vertering van voedsel plaats, wordt een deel van het immuunsysteem gevormd, is er een brein-darmconnectie waardoor emoties worden gereguleerd en houdt het de hormonen in balans. Een verstoring in evenwicht kan leiden tot een scala aan klachten, waaronder buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, winderigheid en meer.

De volgende klachten zijn gerelateerd aan een niet goed functionerende darm:
- Laaggradige ontstekingen
- Eczeem/acne
- Huidproblemen
- Hormonale disbalans
- Stemmingswisselingen / depressie
- Intoleranties / allergieën
- Astma
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Overgewicht
- Vaak ziek / verkouden
- Slaapproblemen
- Onvruchtbaarheid
Herken jij jezelf in bovenstaande klachten? Dan is er een grote kans dat jouw darmen niet in balans zijn. In dit geval is het zinvol om verder te lezen en onderstaande tips op te volgen die jouw darmgezondheid helpen verbeteren.

Het tweede brein:
Onze darmen worden ook wel het  tweede brein genoemd, ze bevatten minstens zoveel zenuwcellen als de hersenen (neurotransmitters, oftewel signaal stofjes). Als de neurotransmitters signalen blijven geven aan je brein (stress) dan gaat dit ook op je darmen reageren. Die verbinding tussen de darmen en hersenen wordt ook wel hersen-darm-as genoemd. Daartussen loopt de communicatie, dus alles wat er gecommuniceerd wordt heeft direct invloed op je darmen en emoties die je via de hersenen ontvangt. Eigenlijk is het iets heel moois: je darmen kunnen seintjes geven, waardoor je hersenen dit registeren. Als je hier goed naar luistert, dan kom je erachter wat er wel/niet goed gaat. Of wat je wel/niet goed verteert.

Darmflora: blij vs somber
In de darmen zitten biljoenen bacteriën: de darmflora. Ze spelen een grote rol in de signalen die de hersenen aan de darm geven en hoe groter de diversiteit, hoe optimaler de darmflora. Je wilt eigenlijk dat je een balans hebt in goede en slechte bacteriën. Nemen de slechte bacteriën de overhand, dan ontstaat een disbalans en geeft het klachten. De goede bacteriën hebben vezels nodig uit groenten om te groeien, dus hoe gevarieerder je eet, hoe beter. Het Westerse voedingspatroon bevat (te) veel granen, zuivel, suiker en dat heeft geen positieve invloed op de darmflora. Bewerkte koolhydraten, suikers en transvetten voeden de slechte bacteriën en we willen juist de goede bacteriën voeden. 

Heb je angst, stress of somberheid? Dan heeft dit invloed op de darmen en de spijsvertering of andersom. Voedsel wordt daardoor minder goed verteerd/darmflora verslechtert. Dat kun je zien aan diarree of obstipatie en dat heeft weer gevolgen op het immuunsysteem. Bij mensen met Parkinson, autisme, ADHD, MS en obesitas zijn overeenkomsten in de darmflora ontdekt. Wanneer je darmflora uit balans is door ongezonde voeding, intoleranties of gebruik van medicatie dan heeft dit invloed op hoe je je voelt. Een gezonde darmflora zorgt ervoor dat je lekker slaapt, energiek bent, weinig ziek bent en een gezond gewicht hebt. Op zowel de korte als lange termijn.

Zorg voor voldoende aanmaak serotonine, het gelukshormoon
90% van ons lichaamseigen hormoon serotonine wordt gevormd in de darmen. Serotonine is een gelukshormoon en heeft invloed op de stemming. Verstoring van de darmgezondheid zal de mentale gezondheid beïnvloeden en dat leidt weer tot stress, angst en depressieve problemen. De grondstof van serotonine is tryptofaan, een aminozuur. Zorg dat je dieet rijk is aan tryptofaan zodat er voldoende serotonine, oftewel een gelukshormoon, aangemaakt kan worden. Dit vind je in vlees, vis, melk, bruine rijst, bananen, eieren, kaas, avocado, peulvruchten, noten en zaden. Genoeg voeding om uit te kiezen dus. Onthoud: we zijn allemaal weleens somber. Vaak gaan deze gedachten over. Ervaar je aanhoudende somberheid en depressieve klachten? Neem dan contact op met een gezondheidsprofessional.

De 7V’s: de sleutel tot gezonde darmen
Hieronder een aantal basisvoorwaarden voor gezonde darmen, oftewel de 7 V's.
1. Variatie in voeding: zorg voor voldoende variatie in je dieet. Dit kun je doen door verschillende ontbijtjes, lunches en avondeten te bereiden. Eet je elke ochtend hetzelfde? Probeer dan eens 3 verschillende ontbijtjes in de week en noteer hoe je je voelt.
2. Vitaal leven: zorg voor voldoende energie. Dit kun je doen door voldoende groen te eten, veel te bewegen in de buitenlucht en dingen te doen die je leuk vindt.
3. Vocht: drink elke dag een ruime hoeveelheid water (en thee). Er bestaat een richtlijn. 35ml * kilogram lichaamsgewicht. Hoeveel zou jij dan op een dag moeten drinken? Ik ga meestal uit van 2-2,5 liter water per dag. Dit is nodig om je lichaam te voorzien van voldoende vocht, zodat het optimaal kan functioneren, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en stimuleert de spijsvertering.
4. Vezels: probeer bij elke maaltijd iets van vezels toe te voegen. Vezels stimuleren een gezonde darmperistaltiek, houden je darmslijmvliezen gezond en gaan ontstekingen tegen. Vezels kun je terugvinden in wortel, bonen, kokosnoot, granen, noten/zaden, diverse groenten, paddenstoelen, lijnzaad en psyllium.
5. Vet: vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid. Ik heb er een post over geschreven op mijn Instagram, maar vooral vetten zoals olijfolie, kokosolie, grasgevoerde roomboter, hennepolie en ghee zijn gezond. Oftewel, vet je darmwand in met gezonde vetten.
6. Vermijd stress: stress heeft directe invloed op de darmgezondheid. Het kan leiden tot ontstekingen in de darmen en de doorlaatbaarheid van de darmwand vergroten. Hierdoor kan de samenstelling van je darmbacteriën veranderen en de connectie tussen darm en brein verstoren.
7. Verwarmende voeding: over verwarmende voeding heb ik een post geschreven op mijn Instagram. Verwarmende ingrediënten zoals kruiden/specerijen, groenten, fruit, granen, zuivel, noten/zaden en vlees hebben een ondersteunende werking op je darmgezondheid.
Bron: Rineke Dijkinga

Welke voedingsstoffen helpen je darmgezondheid te optimaliseren?
Voedingsstoffen om je darmen een handje te helpen zijn:
1. Voldoende vocht (water, thee, soep, bottenbouillon)
2. Probiotica (yoghurt, kefir, brie, zuurdesembrood, augurken, tempe)
3. Omega-3 vetzuren (visolie, algenolie, zalm, hennep/chia/lijnzaad)
4. Betacaroteen/vitamine A (supplementen: multivitamine, wortel, pompoen, zoete aardappel en groene bladgroenten)
5. Antioxidanten (bessen, pure chocolade, specerijen/kruiden, noten/zaden en gezonde groenten)
6. Vitamine D (zonlicht, supplement)
7. Vitamine C (supplement, citrusvruchten, kiwi’s, aardbeien, zoete en normale aardappelen).
8. Zink (vis en schelpdieren, vlees, peulvruchten, noten/zaden, multivitamine)
9. Selenium (paranoten: 2 per dag, vis, gevogelte, noten en granen).
10. Glutamine (L-glutamine complex)
11. Glutathion (S-acetyl glutathion)

Ondanks een gezonde levensstijl heb je aanvullende supplementen nodig om je gezondheid te ondersteunen. Om je darmen te ondersteunen met de juiste suppletie is aan te raden om een goede visolie (omega-3), vitamine D en multi vitamine te suppleren. Zelf ben ik groot voorstander van de producten van Vitakruid. Ze zijn open over de ingrediënten, gebruiken goed opneembare en biologisch beschikbare vormen en zijn kwalitatief/prijs goed. Bestel je supplementen via Vitakruid? Gebruik dan kortingscode VANTLEVENADVIES voor 10% korting.

Heb je meer ondersteuning nodig bij het herstellen van je darmgezondheid?
Voldoe je aan het klachtenpatroon in bovenstaande rij? Dan is het zinvol om advies op te vragen bij een Orthomoleculair expert. Voor iedereen die al te lang diverse klachten ervaart, kan het te weinig doen om alleen bovenstaande adviezen op te volgen? Middels een traject gaan we duiken in de oorzaak van jouw klacht(en), doen we persoonlijk laboratoriumonderzoek en ontvang je persoonlijk advies waar je gedurende een bepaalde periode mee aan de slag kunt gaan. Met als resultaat? Klachtenvrij, slanke buik, meer energie en een blijer gevoel. 

Hiervoor kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen op mijn website: www.vantlevenadvies.com.